Internationaal contracteren is een vak apart. Hoe bent u ervan verzekerd dat uw contracten net zoveel effect hebben in het buitenland als in Nederland. Zelfs wanneer een contract onder Nederlands recht wordt aangegaan, kan internationaal recht opspelen. U kunt bijvoorbeeld denken aan de toepasselijkheid van uw Nederlandse algemene verkoopvoorwaarden of inkoopvoorwaarden. Dat werkt bij internationale contracten en naar buitenlands recht vaak anders. Daarnaast kent het internationaal contracteren uitdagingen wanneer u een geschil heeft.
Zeker wanneer u zakendoet met een niet-Europese contractspartij, adviseren onze advocaten contractenrecht in de regel om te kiezen voor arbitrage in plaats van de bevoegdheid van de Nederlandse rechter. De achtergrond daarvan is dat ook veel niet-Europese landen aangesloten zijn bij het Verdrag van New York uit 1958. Heeft u een geschil en voert u een procedure over een internationaal contract, dan wilt u bij een positief oordeel natuurlijk dat u alles wat gevorderd is, kan verhalen op uw contractpartij.
In de regel gaat dit beter wanneer u een zogeheten arbitrair vonnis bezit, dan wanneer u te maken heeft met een Nederlands vonnis. In landen als China, Amerika en Canada is een vonnis van een Nederlandse rechter tamelijk beperkt in haar werking. Het is volgens onze advocaten contractenrecht een gemiste kans wanneer u niet kiest voor een arbitrage-instituut, zoals de ICC, de NAI of de Raad van Arbitrage.
Ook het zogeheten Weens Koopverdrag (CISG) kan opleven bij het internationaal contracteren. Dit een uniform verdrag waar veel landen (Europees en niet-Europees) bij aangesloten zijn. Het Weens Koopverdrag leeft op bij internationaal contracteren tussen niet-consumenten. Daarnaast is een aantal internationale overeenkomsten uitgesloten van het Weens Koopverdrag, zoals de koop van zeeschepen.
Let op; het Weens Koopverdrag geldt altijd wanneer de contractspartijen in een lidstaat gevestigd zijn en het Weens Koopverdrag niet expliciet wordt uitgesloten. Goed om te beseffen is dat het uitsluiten van het Weens Koopverdrag niet altijd verstandig is.
Bent u bijvoorbeeld leverancier van producten, dan moet uw afnemer bij het ontbinden bijvoorbeeld de verhoogde drempel van een ‘wezenlijke tekortkoming’ aantonen. Daarnaast zijn de klachttermijnen een stuk strakker dan onder Nederlands recht. Kortom, laat u door ervaren advocaten contractenrecht adviseren bij het internationaal contracten en voorkom juridische missers.
Wanneer u op zoek bent naar ervaren advocaten voor een contract met een buitenlandse partij, bent u bij ons advocatenkantoor in Amsterdam aan het juiste adres. Onze advocaten in Amsterdam zijn door heel Nederland (en daarbuiten) actief en kennen de uitdagingen van u als ondernemer, ook op internationaal terrein.
Onze ervaren internationale advocaten zijn responsief, toegewijd en daadkrachtig. Voor onze advocaten telt maar één ding: ervoor zorgen dat we voor u de beste en snelste oplossing realiseren, ook bij het internationaal contracteren.
Onze advocaten hebben een sterke reputatie op het (internationale) contractenrecht, het civiele procesrecht, het aansprakelijkheidsrecht en productregelgeving. Wij kunnen terugvallen op jarenlange ervaring en genieten een sterkte bekendheid op deze rechtsgebieden. Onze advocaten maken graag met kennis met u, dus neem vooral contact op. Onze advocaten zijn toegankelijk en bespreken graag met u vertrouwelijk waar u tegenaan loopt.
Om goed te kunnen beoordelen of wij u van dienst kunnen zijn met onze juridische diensten, doen wij altijd eert een intake. U krijgt dan een gratis en vrijblijvend overleg met een advocaat. Samen bekijken we dan uw juridische uitdaging, dat kan gaan over contractsonderhandelingen, het opstellen van overeenkomsten, maar ook over een zakelijk geschil. Onze advocaten zijn specialisten binnen hun vakgebied en kennen de uitdagingen waar u mee te maken krijgt.
Heeft u een vraag die buiten ons specialisme valt? Stel hem toch. Als onze advocaten u niet kunnen ondersteunen, dan verwijzen onze advocaten u door aan een andere specialist.
Er is niet zoiets als de ‘beste’ advocaat, althans dat laat zich maar moeilijk definiëren. Iedere zaak ia verschillend en zal ook een advocaat behoeven die de kennis en ervaring heeft die u zoekt. Er is een groot verschil tussen een aantal rechtsgebieden. Ons advocatenkantoor in Amsterdam is een specialistisch kantoor voor de maakindustrie. Wij werken voor verschillende soorten partijen, zoals fabrikanten, importeurs, distributeurs, afnemers en handelsagenten.
Er zijn verschillende soorten advocaten met ieder een eigen expertise. Zo zijn er advocaten gespecialiseerd in het strafrecht, het civiele recht en het bestuursrecht. Daarnaast zijn er nog veel meer disciplines. U doet er verstandig aan om de juiste advocaat voor uw zaak te kiezen.
Onze ervaren advocaten zijn gespecialiseerd in het civiele recht, het procesrecht, aansprakelijkheidsrecht en productregelgeving. Wij stellen contracten op of beoordelen contracten. Ook adviseren we over wet- en regelgeving. Wanneer het belang van de zaak dat vraagt, treden we op als procesrechtadvocaat voor iedere overheidsrechter in Nederland. Ook in arbitragezaken kunt u een beroep doen op ons advocatenkantoor in Amsterdam.
Remko Roosjen is een Nederlandse advocaat voor contractenrecht.
Een belangrijk deel van zijn werk als advocaat bestaat uit het adviseren en procederen over (vaak internationale) commerciële contracten naar Nederlands recht. Remko treedt onder meer op voor leveranciers, fabrikanten, importeurs, distributeurs, wederverkopers en internationaal opererende handelspartijen.
© 2023, MAAK Advocaten N.V., advocaat voor contracten in Amsterdam