Contracten en geschillen

Bel Nu E-Mail Nu


Geschillen en procedures over contracten

Op zakelijke geschillen en procedures over contracten zit niemand te wachten. Toch verloopt niet iedere samenwerking zonder kreukels en kan een zakelijk geschil soms onvermijdelijk zijn. Zo kunt u teleurgesteld zijn in de geleverde prestaties van uw andere contractspartij, of bent u ontevreden over de geleverde producten of diensten. Omgekeerd kan het ook zijn dat uw contractspartij stelt een vordering op u te hebben, waarmee u het hartsgrondig mee oneens bent. Zo kan het zo zijn dat de overeenkomst verkeerd wordt uitgelegd en/of partijen over en weer andere bedoelingen hadden ten tijde van het sluiten van een contract.

Ook zonder contract kan er schade ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer een partij u schade berokkent zonder dat u deze partij ooit eerder heeft ontmoet of wanneer er nog geen contract is. Het meest kenmerkende voorbeeld is wanneer u aangereden wordt. Ook kan er een aansprakelijkheid ontstaan wanneer voortijdig onderhandelingen worden afgebroken, of juist wanneer een zakelijke overeenkomst abrupt wordt afgebroken. Lang verhaal kort: er is een scala aan mogelijkheden denkbaar bij het ontstaan van een zakelijk geschil.

Rechtszaken over contracten

Bij rechtszaken over contracten kunt u bij de Nederlandse civiele rechter terecht met verschillende soorten civiele procedures: de dagvaardingsprocedure (ook wel de vorderingsprocedure of bodemprocedure genoemd), de verzoekschriftprocedure (denk aan het vragen tot verlof voor het leggen van conservatoir beslag) en de civiele spoedprocedure (ook wel genoemd het kort geding).

Onze advocaten hebben een rijke ervaring in het begeleiden van partijen in alle soorten procedures. Afhankelijk van de zaak, bepalen we samen met u welke procedure moet worden gevolgd. Wanneer we uw belangen moeten verdedigen kunnen we dat natuurlijk ook in alle soorten procedures bij de civiele rechter voor u oppakken.

Wat kost een rechtszaak?

Wat een rechtszaak kost hangt af van het type procedure, de complexiteit van de rechtszaak en de omvang van het zakelijke geschil. Vast staat dat er in ieder geval een aantal vaste kosten is te benoemen, zoals de advocaatkosten, de kosten voor de behandeling van uw zaak door de civiele rechter (dat noemen we de griffierechten), maar ook nog de kosten voor het inschakelen van een tolk of bijvoorbeeld een belastingadviseur als dat nodig is. Verder kunt u nog denken aan de kosten van een deurwaarder (bijvoorbeeld wanneer u een dagvaarding moet laten betekenen).

Tegelijkertijd moet u rekening houden met een procesrisico. U kunt een rechtszaak immers (deels) winnen of (deels) verliezen. Wanneer u een zaak wint, kan het zo zijn dat de wederpartij voor een deel van uw kosten moet instaan en daartoe veroordeeld wordt. Omgekeerd kan dit ook spelen wanneer u verliest en dan zelf kosten aan de wederpartij moet vergoed. De hoofdregel is dat in de meeste gevallen niet alle kosten door de wederpartij hoeven te worden betaald wanneer u wint. Dat geldt omgekeerd dus ook. Let wel; dit blijft maatwerk en er kunnen omstandigheden opspelen waarin wél al deze kosten verschuldigd zijn, zoals in letselschade zaken, intellectuele eigendomszaken of wanneer er algemene voorwaarden van toepassing zijn en een werkelijke proceskostenvergoeding overeen is gekomen. De redelijkheid en billijkheid blijven echter nog een aanvullende of corrigerende rol hierin vertonen.

In welk stadium uw juridische geschil zich ook bevindt, u doet er goed aan direct een ervaren advocaat in de arm te nemen. Het is een gemiste kans wanneer u (te) laat weet waar u juridisch staat, of welke instrumenten u ter beschikking staan om uw zaak zo voordelig mogelijk uit de wereld te helpen.

Een procedure aanspannen of verweer voeren

Onze advocaten zijn specialisten in hun vakgebied. Zowel voor partijen die een zaak willen beginnen, als voor partijen die te maken krijgen met een vordering. U kunt ook om allerlei andere redenen betrokken zijn bij een rechtszaak. Bijvoorbeeld omdat u getuige bent of zelf belang heeft bij de zaak. Het verdient sterk de aanbeveling dat u dan tijdig aan de bel trekt en een specialist uw belangen laat behartigen. Ook welke manier u tijdig moet klagen, of in verweer moet komen, is onderdeel van het gesprek dat u met uw procesadvocaat voert.

Een kort geding aanspannen

Het kort geding is een bijzondere (spoed)procedure in het civiele recht. Anders dan de normale reguliere procedures, weet u na het doorlopen van een procedure in kort geding tamelijk snel waar u staat. In het kort geding speelt de belangenafweging tussen partijen een belangrijke rol en kunt u een voorlopige voorziening verzoeken om tegen bepaalde (onrechtmatige) gedragingen een einde te maken. Bijvoorbeeld het voorkomen van een publicatie of het ongedaan maken van de opzegging van een commerciële overeenkomst.

Ook voor andere zaken die anders een onomkeerbaar karakter hebben leent zich het kort geding. Denk aan de kap van een zeldzame boom bijvoorbeeld. Natuurlijk kunt u ook geconfronteerd worden met een kort geding, terwijl de vordering wellicht helemaal niet terecht is, of geen spoed heeft. Een advocaat procesrecht zal u dan bij uitstek kunnen adviseren en kan namens u in rechte optreden.

Geschillen en procedures in het contractenrecht

Advocaat contractenrecht

Remko Roosjen is een Nederlandse advocaat voor contractenrecht.

Een belangrijk deel van zijn werk als advocaat bestaat uit het adviseren en procederen over (vaak internationale) commerciële contracten naar Nederlands recht. Remko treedt onder meer op voor leveranciers, fabrikanten, importeurs, distributeurs, wederverkopers en internationaal opererende handelspartijen.


Remko Roosjen, Advocaat contractenrecht

Contact

Openingstijden:

  • Ma 8am - 6pm
  • Di 8am - 6pm
  • Wo 8am - 6pm
  • Do 8am - 6pm
  • Vr 8am - 6pm
  • Zaterdag gesloten
  • Zondag gesloten

© 2023, MAAK Advocaten N.V., advocaat voor contracten in Amsterdam